Nordmenn har et nært forhold til naturen og sannheten er at sammen med med våre naboer i Sverige, er det få, om noen, land i verden der innbyggerne bruker mer tid ute i guds frie natur. Våre høye fjell, dype daler og ubeskrivelig vakre skjærgård innbyr til enorme muligheter. Det er få ting som er bedre for en sliten kropp med et tungt hode på skuldrene enn å kunne komme seg ut og nyte terapien som ligger rett utenfor stuedøren. På Solstråleøya er mulighetene mange og hver uke benytter mange hundre mennesker seg av mulighetene som ligger her ute.
Er man glad i turer i skog og mark kan Solstråleøya by på en helt unik opplevelse. Mr. Musgrove som ankom Tysnes i 1889, kjøpte etter kort tid Solstråleøya fra en lokal grunneier og satte i gang et enormt arbeid. Ikke bare ble det anlagt flere bygg på øya, det største av dem et engelsk inspirert slott med 40 rom, men Mr. Musgrove, som var en meget holden mann, importerte også en rekke trær og vekster man ikke finner i Norge. Da Mr. Musgrove kjøpte øya var det relativt lite vegetasjon her ute, men Mr. Musgrove hadde planene klare for å skape sitt eget paradis av en subtropisk øy med en trolsk stemning. Mr. Musgrove kjøpte opp myrer på naboøyene og betalte lokale bønder for grave ut jorden før den ble transportert med robåt ut til øya. Så ble jorden lagt pent utover store deler av øya før det ble plantet en lang rekke importerte treslag og busker. Arbeidet resulterte i at man i dag, mer enn hundre år etter at Mr. Musgrove ankom Solstråleøya, har en vegetasjon her ute som er ulikt noe annet man finner i regionen, eller andre deler av Norge for den del. Her vil man finne blodbøk, sølvbøk, Douglasgran, barlind, lønn og hengebjørk. Overalt er bakken dekket av frodig eføy som brer seg høyt oppover i trærne.
På Solstråleøya finner man to kritthvite sandstrender som på en varm sommerdag kan transporter en til langt mer eksotiske steder. Begge strendene ligger i store beskyttede bukter og det er ikke uvanlig med badetemperaturer på opp mot 24 grader. Kommunen og vennelaget har også anlagt egne stupebrett og flytebrygger alle besøkende kan benytte seg av.
Solstråleøya og havet rundt byr på en yrende fiskebestand og både fra land og båt kan man fiske over 30 ulike arter som lever i området. For å sikre at alle besøkende til øya har en god og trygg opplevelse er det satt opp egne fiskeområder hvor man fra land kan fiske med stang uten at det påvirker andre besøkende. Ved to av de i alt 4 merkede fiskeplassen, er det også satt opp egne sløyestasjoner. Kommunen og vennelaget ber alle benytte seg av disse plassene da strømmene rundt øya sikrer at alt fiskeavfall ikke gjør sin vei inn til badeplassene.
Havområdet utenfor Solstråleøya innbyr til det ypperste av sportsdykking. Et stor fiskebestand, flere interessante båtvrak og flere dypvannsgrotter, har i mange år tiltrukket seg dykkere fra hele Norge og verden forøvrig. Både fra Bergen og Os organiseres det ukentlige dykketurer ut til øya.
Tysnes’ egne dykkerklubb er også behjelpelig med guidede turer i området.
Solstråleøya har de siste 60 årene fått rykte på seg som en unik plass for alle som setter pris på fugletitting. Man er usikker på om det er endringer i det globale miljøet, eller den unike faunaen som er årsak, men hvert år besøker en rekke sjeldne arter øya. Spesielt i perioden august til oktober er det stor aktivitet på øya.